Trygghet och säkerhet

08 januari 2020 Lily Hansen
Trygghet och säkerhet

Att kunna låsa om sig ger en säkerhet att inte vem som helst kan komma in i utrymmet och stjäla eller på annat sätt åsamka skada. Men lås är inte alltid för att låsa personer ute utan även ibland för att låsa någon inne, som till exempel i fängelser eller inom djurhållning med mera. Lås har funnits i tusentals år, men kom sig ursprungligen av behovet just inom djurhållningen. Med tiden uppfanns nyckeln och därmed så kunde man också bestämma vem som man ville ge tillgång till sina utrymmen. Hemmet blev en plats där man hade möjlighet att kunna låsa om sig, och samma trygghet gick att implementera på företagsytor som affärer och restauranger.

 

 

Dagens teknik

 

Idag finns fortfarande nycklar kvar men det finns förutom det en diger meny med olika typer av lås och nycklar. Efter nyckeln kom kodlåset, som ofta är lösningen när det gäller hänglås. Istället för en nyckel, som var lätt att slarva bort, så kunde man ha en kod som dessutom lätt kunde förmedlas till andra behöriga. Och kodlåset används fortfarande till dörrar, där en liten panel kan sättas på dörrhandtaget och en kod gör att dörren går att öppna. En annan vanlig lösning idag är nyckelkortet. Man kan via dator lägga in olika tillgängligheter på ett kort och sedan går dessa dörrar att öppna genom att man drar sitt kort eller blippar det. Många hotell använder denna lösning, och även många företag.

 

Framtidens lås

 

En teknik som man redan har börjat använda så smått, och som säkert kommer bli ännu vanligare framöver, är AI-teknik av olika slag som ansiktsigenkänning och röstigenkänning. Men redan nu är andra personliga identifikationer gällande lås vanliga som fingeravtryck och, om än ovanligt, ögonavläsning. Som låsjour i stockholm, och på andra platser, har man en spännande framtid framför sig, med mycket ny teknik att lära och installera.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil

Ta hand om bilen

08 januari 2020

Ta hand om bilen