Led lysrör kan rädda vintern

07 september 2020 Lily Hansen

Det är många psykologer och forskare som skulle hålla med om att det finns viss korrelation mellan människors humör, och i längden även deras välmående, och mängden ljus de får uppleva om dagarna. När sommaren är slut och hösten knackar på dörren väntar många, långa månader av mörker. Det är mörkt när man går till jobbet på morgonen och det är mörkt när man går hem. 

En hel del menar alltså att denna brist på ljus från bland annat solen ökar risken för depression. Det är svårt att påverka hur mycket solen ska lysa, men någonting du kan göra är att omringa dig av bra ljus som lyser upp i mörkret. Till exempel led lysrör, många stearinljus, väckarklockor som simulerar solljus eller varför inte börja julpynta i oktober för att lysa upp vardagen och fly från mörkret? 

 

 

Vi mår bättre på sommaren 

På samma sätt som att hösten och vintern är en tuff period för många på grund av mörkret mår vi desto bättre om våren och sommaren när ljuset kommer tillbaka. Ljuset symboliserar hopp och förmedlar framtidstro. Det blir bättre. Ljuset påminner oss om att elände inte varar för evigt och att det blir bättre i slutändan. För ärligt talat, visst är allting trevligare när vi faktiskt kan se och njuta av allt som finns runtomkring oss? 

Men, det kan förstås bli för mycket av det goda. Fråga bara norrlänningarna. Där blir det aldrig mörkt om sommaren eftersom solen inte går ned i nordligaste Sverige. De upplever en oerhörd kontrast mellan vinter och sommar, mörker och ljus. Det bästa är förstås om man hade kunnat ha ljuset på sina egna villkor. Klappa i händerna och så dyker solen upp. Men fram till det är möjligt får vi nog förlita oss på lampor och andra ljuskällor. Här kan du se flera alternativ på belysning: https://www.publiclight.se/

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil

Ta hand om bilen

08 januari 2020

Ta hand om bilen