Fälla träd och sedan då?

08 januari 2020 jonas olsson
Fälla träd och sedan då?

Har du, eller funderar du på att fälla träd i trädgården eller på din tomt? Drar du dig för det för att du inte vet hur du ska bli av med stubbarna? Ibland vill man frigöra yta och kanske  göra en gräsmatta större, då är stubbarna definitivt i vägen. Man kan naturligtvis vänta ut stubbarna, det vill säga låta dem ruttna bort av tidens tand, men det kan ta åtskilliga år. Vill man inte eller kan man inte vänta kan man anlita stubbfräsning. Det är en miljövänlig metod med specialmaskiner som fräser bort stubbarna. Här används inga kemikalier eller kopparspik.

 

Professionell stubbfräsning

Specialmaskiner för att ta bort stubbar är inget man vanligtvis har hemma, men man kan ta kontakt med en handelsträdgård som exempelvis http://www.stangatradgard.se/ för hjälp med borttagning av stubbar. Är du orolig att det  ligger kablar eller ledningar i anslutning till stubbarna? Om du misstänker det, kan firman beställa en kabelmarkering för att undvika skador på fiber- eller elledningar. Stubbfräsning ingår i de tjänster som man får RUT-avdrag för vilket gör det billigare. Låt inte stubbarna stå i vägen för din nya gräsmatta eller växthus. Hör med firman för offert och planering av arbetet. 

 

 

Ont om plats eller känsligt underlag?

Ibland kan stubbar stå på ställen där det är trångt eller där marken är känslig. I de allra flesta fall går det att komma åt även stubbar som står otillgängligt. Trädgårdsfirmor har maskiner som är anpassade för relativt trånga utrymmen, ner till ca 80 cm. Är underlaget känsligt eller om det står till exempel en mur eller trappa i vägen så används ramper för att komma åt och minimera åverkan. Det som blir kvar efter stubbfräsning är flis, som man antingen kan välja att behålla och använda till marktäckning, eller låta forsla bort det mot en avgift.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil

Ta hand om bilen

08 januari 2020

Ta hand om bilen