Längtan efter svunna barnkalas
När man tänker tillbaka på sin barndoms födelsedagskalas, maskerader och halloweenfester kan många vuxna tillställningar med strama klädkoder te sig aningen torra och oinspirerande. Festklädseln manar sällan till några sprudlande och lekfulla känslor, utan tycks ofta vara utformad för att ge ett tillbakahållet, uniformt uttryck till samtliga gäster. Bilden är långt ifrån samlingen av drakar, superhjältar och prinsessor som trängdes runt tårtan och godisskålarna under barndomens festligheter. I stället för att leva ut sina personliga fantasier klär vi vuxna oss alltför ofta för att anpassa oss efter andra i vår omgivning.
Människans behov av lek
Samtidigt finns ett behov av lek djupt inrotat i människans natur. Antropologer teoretiserar gärna kring sociala roller och mönster som former av lek eller rollspel. Livet förstås som en lek som pågår oavbrutet, om än det är en lek som inte alltid är roande och lättsam. Vårt samhälle är också fullt av riter där utklädnader och rollskiften spelar en explicit roll. Som exempel kan anges släktingen som klär ut sig till tomte på julafton eller den blivande brudgummen som pojkstrecksaktigt måste bära tyllkjol under svensexan. Även mer högstämda tillställningar har sina tillhörande kostymer, som doktorshatten, studentmössan, eller brudslöjan.
Klä ut dig mer
I vissa subkulturer tas utklädningen steget längre och på stort allvar. Människor som sysslar med lajv, cosplay, eller historical reenactment behandlar maskeraddräkten hantverksskickligt och gör sig stor möda för att skapa konstfärdiga och detaljrika dräkter. Resultatet väcker ofta vördnad – och avund. Den som själv vill ta sitt leksug på allvar, men inte upplever sig sakna tid och resurser för att sy sin dräkt från grunden, kan med lätthet ta kontakt med en ateljé med mångårig erfarenhet av kostymuthyrning i Stockholm: https://www.karlgerhards.se/ Ateljén erbjuder dräkter från flera århundraden och kön för att möjliggöra för dig att skapa ditt eget uttryck till punkt och pricka.