Ta hand om bilen

08 januari 2020 jonas olsson
Ta hand om bilen

En bilverkstad är som en vårdcentral och ett spa för bilen på en och samma gång. Det är där man reparerar det som gått sönder akut och man tar hand om bilen i förväg för att det inte ska bli stora skador och dyra kostnader längre fram. Och det är också så det är, att om man inte tar hand om de småbekymmer som dyker upp så kommer de med tiden bli större och betydligt dyrare. Så var inte rädd för att anlita en bilverkstad även om bekymren är små som skakningar eller konstiga ljud.

 

 

Reparation

 

De vanligaste reparationerna som görs på en bilverkstad är bromsklossar och bromsskivor, som utsätts för normalt slitage och som sitter i samband med däcken. Det är sprickor och stenskott i vindrutan. Batteri, säkringar och tändstift. Oljefilter och byte av olja. Och byte av alla slags lampor. Men allt i en bil kan förstås gå sönder och som bilverkstad så består dagarna av mestadels rutin reparationer med en blandning av de ovanliga emellanåt.

 

Ny teknologi

 

Idag arbetar man med en blandning av gamla tiders hands-on kombinerat med ny tids teknologi när det gäller arbetet på en bilverkstad. De vanliga felen kan man lätt diagnostisera men när det gäller de mer osäkra så tar man idag hjälp av en dator för att kunna ge en indikation gällande felet. Det innebär att man kopplar en extern dator till bilens system, som går igenom hela bilen och letar upp felkoder och indikationer gällande saker som är fel eller som börjar hamna på fel värden. Det innebär tyvärr inte, åtminstone ännu, att man får ett exakt felmeddelande om vad som är trasigt eller behöver bytas, men man får en idé om i vilken ände man åtminstone ska börja leta. Och efter det tar det vanliga gamla hands-on arbetet vid för åtgärdande av felet.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil