Så håller du dina nyårslöften

23 december 2019 Mikael Barani
Så håller du dina nyårslöften

Snart stundar nyår och redan nu börjar väl de flesta ladda inför att avge ett nyårslöfte. Eller kanske skjuter man upp det lite med tanke på den stundande julhelgen då det gissningsvis kommer att ätas julbord med friskt mod.
För är det inte så att de allra flesta jullöften handlar om att leva hälsosammare.

Oavsett om det rör sig om kost eller rörelse så brukar de flesta ändå känna att det är dags att göra något åt ett mer eller mindre ohållbart beteende. Problemet är väl att många tar i så det knackar till en början, och sedan tappar man motivation, intresse och fart.
För gymmen brukar vara fyllda med folk under årets första två till tre månader, för att sedan återgå till en mer moderat tillströmning av träningssugna.

Hemligheten till att lyckas är därför att lägga ribban lågt. Allvarligt talat. 
För på så vis kan du steg för steg bryta negativa trender och lägga till med positiva.

Ett förslag är att börja med att lägga till att bara promenera, helst i skogen, en dag i veckan. Gör det till rutin att ta en vända på söndag förmiddag. När det inte längre känns som en uppoffring, utan som en prioritering – lägg till ytterligare en promenad i veckan.
Nästa steg är att lägga till övningar med kroppsvikt, som till exempel benböj. När det känns lätt – skaffa en vikt av något slag för att göra det lite bökigare.

Nu är du plötsligt uppe i tre träningspass i veckan: Bra jobbat!

Härifrån kan du börja göra det mer avancerat. En kettlebell är ett effektivt träningsredskap som dessutom är relativt billigt att köpa in själv. Ett tips är att boka in något pass med en PT så att du lär dig korrekt teknik. Då kan du också få hjälpt med sporttejp som både kan fungera proaktivt mot annalkande skador, samtidigt som det kan stötta ett biomekaniskt korrekt rörelsemönster.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil