Redovisning – en kortfattad förklaring

02 januari 2020 william eriksson
Redovisning – en kortfattad förklaring

Vad betyder redovisning och vad har den för syfte? En redovisning består av olika rapporter vars siffror visar ett företags ekonomiska situation. Dess främsta syfte är att uppge verksamhetens resultat men även att ligga som grund till övrig finansiell information om ett visst företag.

Redovisning följer strikta regler och lagar. Årsredovisningslagen och bokföringslagen

måste följas av alla som arbetar inom redovisning. Det är företagets bokföring som ligger till grund för all form av redovisning.

 

 

Rapporter och siffror

Redovisning handlar huvudsakligen om två begrepp – rapporter och siffror.

Varje verksamt företag i Sverige måste sätta ihop olika finansiella rapporter. Dessa har olika syften och visas för olika intressenter och myndigheter. Exempel på vanliga rapporter är bland annat bokslut, resultaträkning, balansräkning och en årsredovisning. Dessutom krävs det även olika skattedeklarationer som skickas varje månad eller i slutet av det finansiella året.

Redovisning i sig kräver stor noggrannhet, en specifik högskoleutbildning, förståelse för siffror och ett stort sinne för detaljer.

Vissa rapporter framställs en gång i månaden och visar företagets situation i just den tidpunkten. Andra som årsredovisningen förbereds en gång om året och visar verksamhetens helhetsmässiga finansiella situation under det gångna året.

Rapporteringen skickas bland annat till Skattemyndigheterna och olika investerare.

 

 

 

 

Att hitta rätt specialist

 Ifall du är på jakt efter en specialist inom redovisning i göteborg, Stockholm, Gävle eller vilken annan stad som helst finns det flera olika vägar att gå.

För det första kan du få en rekommendation från en kollega eller vän som redan använt sig av liknande tjänster. Ett annat alternativ är att vända sig till bemanningsföretag. Här är ett exempel på en firma vars främsta uppgift är att hitta rätt personal för rätt uppdrag – https://www.mixbemanning.se/bemanning.

Bemanningsföretagen kan fokusera sig på olika industrier, därför är det smart att vända sig till en firma som arbetar med företagsekonomer och redovisare.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil

Ta hand om bilen

08 januari 2020

Ta hand om bilen

Tänk smått

08 januari 2020

Tänk smått