När ljudet är för högt

02 januari 2020 patrick pettersson
När ljudet är för högt

Buller och oljud är något av det mest störande som finns. Någon enstaka fest eller spikande i väggarna när någon är nyinflyttad, sådant kan vi lätt stå ut med. Men det är värre när bullret är ihållande, när ljudvolymen helt enkelt är för hög. Många grannar har blivit osams över ljudet från TV och musikanläggning, och i vissa fall får man bara gilla läget. Ord står mot ord, och vi vill hålla fred med grannarna så långt vi kan. Men om man inte står ut längre, om det har startats ett disco i källaren eller om grannen är nästan stendöv och varje kväll har skruvat upp sin TV till max, vad gör man då? Jo, då kan man låta någon göra en akustikmätning.

 

 

Klara besked på bullernivån

 

Bor man till exempel i södra Sverige kan man anlita en expert där som kommer och kollar upp ljudnivån. Akustikmätningar i Skåne kan lätt ordnas, och ljudet mäts upp exakt, så att man har ett värde att utgå från. Detsamma gäller när man störs av bilar, tåg eller kommersiell verksamhet, som är irriterande för de boende. Inte sällan har man klagat hos kommunen eller hyresvärden, men inget händer, och då kan det vara bra att ha exakta besked att komma med.

 

Nybyggen med bra isolering

 

Man tänker också på ljuden inifrån huset, när man pratar om akustikmätningar. Vid husbyggen vill man minimera stegljud och ekon och väljer ofta speciella material som ska fånga upp ljudvågorna. Inte minst golven är viktiga när man vill dämpa ljud i huset. En ljudexpert kan komma och ge goda råd, hjälpa till med materialval och ge nyttiga tips till den som står i färd med att bygga ett nytt hus. Speciellt i hyreshus är det viktigt med isolering, för det är inte roligt att hela tiden höra alla ljud från grannarnas lägenheter.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil