Höjdpunkten på vägen till körkortet

04 januari 2020 Lily Hansen
Höjdpunkten på vägen till körkortet

Dagen du förberett dig för och längtat till är snart här – dagen du tar ditt efterlängtade körkort. Många timmar av övningskörning, teoriplugg och körlektioner ska snart löna sig. Men det är några få steg kvar innan du kan boka tid för teoriprov och uppkörning. Riskettan är avklarad, och nu är det dags för risktvåan – med andra ord halkbanan. Det är steget i körkortsprocessen som de flesta längtar efter, just eftersom det är en rolig och lärorik upplevelse som både utmanar dig och visar hur du agerar i en riskfylld situation.

 

En hal utmaning

Riskutbildningen är obligatorisk att göra innan man får ta sitt körkort. Halkbanan är del två av riskutbildningen och är den praktiska delen. Det är viktigt att du är en van förare och kan hantera bilen väl innan du tar dig an halkbanan och därför är det bland det sista du gör innan du är redo för att köra upp. Halkbanan går ut på att du ska lära dig riskerna med halt underlag, men också hur du gör för att undvika eller hantera en riskfylld situation i trafiken. Du får bland annat testa på att häva en sladd, köra slalom mellan koner och tvärnita på olika underlag. 

 

Frihet under ansvar

Att ha körkort är en frihet, men också ett stort ansvar – både mot dig själv och alla andra i trafiken. Du ska känna dig säker framför ratten och därför är det viktigt att du har genomgått alla steg av utbildningen innan du ger dig ut i trafiken på egen hand. Halkbanan är en viktig del av utbildningen, och det kan vara bra att kolla upp olika halkbanor innan du bokar. Om du bor i Norrbotten eller Västerbotten så finns det en bra Halkbana i Skellefteå som både ger dig en rolig upplevelse och de kunskaper du behöver. 

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil

Ta hand om bilen

08 januari 2020

Ta hand om bilen

Tänk smått

08 januari 2020

Tänk smått