Guld som glimmar

06 januari 2020 patrick pettersson
Guld som glimmar

Det finns många anledningar att Sälja guld. Efterfrågan är stor och guld har alltid varit en hårdvaluta. Sedan århundraden tillbaka har människan letat efter guld och många är de guldgrävare som blivit utan den stora erövringen. Det är dock flera som lyckats och en dag fått hålla i sin egen guldklimp. Att hitta guld, sälja guld och köpa guld har alltid varit en lönsam affär. Man säljer kanske av en anledning och köper av en annan. Guld anses vara en av de säkraste saker att investera i. Det går idag att sälja och köpa guld både över nätet och över disk.

 

 

Vad är guld

 

Guld är en ädelmetall. Ett rent ämne. Den kemiska benämningen på guld är Au. Det kommer från ett Latinskt ord, aurum. Aurum betyder strålande gryning och det är lätt att föreställa sig att en guldgrävare som hittar en guldklimp upplever känslan att stå vid en strålande gryning. Guld är en ren ädelmetall som ibland återfinns uppblandad med andra metaller såsom silver och koppar. Det kallas då att den är förorenad av dessa metaller. Guld som ämne är mycket härdigt Det bryts endast ner av kungsvatten eller cyanid. Kemikalier, luft eller vatten göre icke besvär. 

 

Renhet

 

Guldets renhet mäts i karat som benämns K och ska inte förväxlas med carat som är en viktenhet för diamanter. Karat garanterar måttet av renhet och garantin säkras med att guldet eller föremålet stämplas. Det finaste och renaste guldet har 24 karat och i över tvåhundra år, fram till 1988, var den minsta tillåtna guldhalten 18K i Sverige. Det gällde då juvelerar-guld. Efter 1988 anpassade sig Sverige till EU:s regler rörande guld och dess renhet. Nu tillåts guldhalter ända ner till 9 K. Guldmynt och investeringsguld ligger vanligtvis på 22K medan guld i prydnadsföremål kan ligga på 23K. Lågpris-guld ligger på 9K och enklare guldsmycken på 14K.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil