Frisyrer matchar ihop människors utsida med deras insida

15 maj 2019 jonas olsson
Frisyrer matchar ihop människors utsida med deras insida

Trender kommer och går – även bland frisyrer. Genom historien har man klippt, kammat och satt upp håret på olika sätt för att vara tidsenlig. Det som är rungande populärt idag är kanske inte alls populärt imorgon. Se bara på håridealet för män; seklerna innan den franska revolutionen var idealet långt hår.

Frisyrer är också en del av människors identitet, så idag skulle en bankman med grön tuppkam förundra även den mest frisinnade. En passande frisyr tar hänsyn till helheten. Vad har personen för klädstil, attityd och kroppsspråk? Vilken ansiktsform har hen? Ska hen ha frisyren till vardags eller till fest? Speglas allt detta kommer frisyren kännas självklar för såväl ägaren som omgivningen.

 

En frisör är mer än någon som klipper till folk

Ibland är det inte lätt att själv veta vilken frisyr som passar och då kan en frisör hjälpa till. En frisör är en yrkeskunnig person som har erfarenhet och vana av att klippa, behandla och vårda hår efter kunders önskemål. Att vara frisör är ett kreativt och socialt arbete eftersom det både är ett hantverksyrke och ett serviceyrke.

Inom klippning finns det fyra grundläggande klippsätt men en frisör kan mer, exempelvis ge kemiska behandlingar och göra håruppsättningar. Dessutom är en duktig frisör insatt i de senaste hårtrenderna för att kunna möta kundernas behov.

Ordvitsar är frisörens kännemärke

Under 2018 var frisör- och skönhetsvårdsbranschen den mest lönsamma i Sverige. Därför är det inte konstigt att det finns frisörer från norr till söder. Men för att besöka en frisör behöver man varken åka längst norrut eller längst söderut, istället kan man besöka en frisör i Linköping.

Branschen är starkt förknippad med humoristiska och finurliga salongsnamn och de innehåller ofta hårresande ordvitsar. Svenska kunder är däremot oense om namnen är värda att uppskatta, men det är inte bara göteborgare som drar på munnen och försvarar namn såsom Håroskåpet, Free Sören och Hairmony.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil