Fåret är en källa till värme och skönhet

02 januari 2020 Lily Hansen
Fåret är en källa till värme och skönhet

Ull från får och lamm är ett fantastiskt material som går att använda till väldigt mycket. Dess värmande egenskaper är svårslagna liksom förmågan att hålla fukt utan att kännas blöt. Det är därför inte konstigt att människan länge använt sig av detta naturmaterial för tillverkning av kläder, isolering och andra bruksföremål. Det är dessutom både slitstarkt som svårantändligt varför inte minst försvarsmakten traditionellt använt ull i uniformspersedlar. Att materialet dessutom är exklusivt vittnar modern klädindustri om där ull ofta används till olika plagg. Fårskinn har motsvarande goda egenskaper och lämpar sig till fällar, mattor och möbler.

 

Unika egenskaper

Fårets ungar kallas lamm. Lammull och lammskinn ses av många som lite finare. Lammullen, exempelvis, används ofta i lite finare plagg. Men det kan vara svårt att skilja på lammskinn och fårskinn. Storleken kan, så klart, vara avslöjande, men båda varianterna bär på såväl estetiska som kulturhistoriska värden. Och användbarheten är svår att ifrågasätta. Ullen innehåller naturligt ett fett som kallas lanolin. Det bildas nära skinnet och bidrar till materialets smuts- och vattenavvisande egenskaper. Lanolinet är dessutom en viktig faktor vid tovning av ull. Ulltovning är en teknik som ofta används inom konsthantverk.

 

Användbart och kulturhistoriskt viktigt

Många som håller får är intresserade av att ta till vara på så mycket som möjligt. Kött, mjölk, ull och fårskinn. Allt går att använda och förädla. Ofta finns en djup kunskap och tradition som går tillbaka i tiden om hur exempelvis ull och fårskinn tas till vara och används. Eftersom fårets ull kan ha olika färger och utseende, är det många gånger stor skillnad mellan olika skinn. Allt från nästan vitt till svart förekommer. Likaså kan ullen på fårskinnet ha varierande längd vilket då kan innebära skillnader i egenskaper och känsla. Att ull och fårskinn används än idag visar på dess uppskattning och värde.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil

Ta hand om bilen

08 januari 2020

Ta hand om bilen

Tänk smått

08 januari 2020

Tänk smått