Ett riktigt lyft med rätt kran

30 juli 2019 jonas olsson
Ett riktigt lyft med rätt kran

Tunga lyft är ingen nyhet, vilket alla världens pyramider, borgar och kyrkor visar, men lyften på dagens byggen och inom verkstadsindustrin ställer helt andra krav. Där är tunga manuella lyft uteslutna, och man behöver andra lösningar. En sådan är mobila kranar, som lätt går att flytta mellan olika platser. 

 

 

När behövs en lyftkran?

Kort sagt är man i behov av en lyftkran när stora, tunga eller otympliga föremål ska flyttas i höjd- eller sidled, som till exempel vid transporter, husbyggen, broarbeten, i gruvor och hamnar. Kranar kan även användas när man vill undvika en repetitiv belastningsrörelse, där föremålens storlek eller vikt i sig inte är ett stort problem men i kombination med den upprepade rörelsen riskerar att ge skador.

 

Olika kranar för olika ändamål

Vem har inte sett silhuetten av en lyftkran mot horisonten? Denna typ av kran kallas tornkran och används ofta vid större byggen, när placeringen av kranen är relativt permanent under en längre tid. Mobilkranar, däremot, används i regel när en tornkran inte får plats, kranen behöver kunna flyttas runt eller ska användas under en kortare tid. Den är då oftast monterad på ett lastbilsliknande fordon, eller ett med larvfötter. Vilken typ av kran som är bäst lämpad för olika ändamål varierar. En vanlig mobilkran kan vara stor, liten, terränganpassad eller specialanpassad för vissa byggen eller industrier. Larvkranar har stor lyftkapacitet och arbetsradie, och last- och installationskranar är väldigt mångsidiga. Varje behov ska kunna täckas in.

 

Att hyra en kran

Vill du hyra en kran finns det en uppsjö av företag runt om i Sverige som erbjuder den möjligheten och exempelvis kan hjälpa till med kranlyft i Luleå, såväl som i andra delar av landet. De erbjuder en allt-i-ett-lösning med fokus på säkerhet, flexibilitet, kompetent personal och olika kranar, allt för att ge kunden ett riktigt lyft. Ett länktips är: https://havator.se/

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil