En favorit i olika varianter

02 januari 2020 jonas olsson
En favorit i olika varianter

Få rätter har blivit så hyllade och recenserade på senaste år som hamburgaren. Nya restauranger som enbart serverar hamburgare poppar upp överallt. Den anses inte längre bara vara snabbmat som man äter i bilen medan man kör hem från jobbet, eller en nödlösning för hungriga barnfamiljer på resa. 

Det har blivit en hel vetenskap; hur man gör den bästa burgaren, vilka tillbehör som går bra ihop, hur brödet ska rostas och vilka alternativ det ska finnas till kött. Ofta serveras den med pommes till vid sidan av, och kanske en dipp om man vågar, annars är det traditionella alternativet ketchup.

 

Hamburgarens historia

Hur hamburgaren uppkom är inte helt tydligt, men den hamburgare vi äter idag har sitt ursprung i USA. På 1800-talet öppnades affärer som sålde enkla maträtter, då hamburgare fortfarande ansågs vara en enkel maträtt. Det var då en köttbit på en brödskiva, som senare blev till två brödskivor med köttet emellan, ungefär som korv med bröd. 

På 1920-talet spred sig burgaren i rask takt över USA och den blev vanligare och mer lättillgänglig. Krogar började nu servera den, och kring 1950 öppnade de kända snabbmatsrestaurangerna Mcdonalds och Burger King. I Sverige öppnades den första restaurangen som serverade hamburgare 1956, i Helsingborg.

 

 

Kött, kyckling, fisk eller vego

Kycklingburgare, korvburgare, fiskburgare och vegoburgare finns numera att välja på från menyn. Utöver själva burgaren i brödet är det vanligt med något av följande i: bacon, lök, ost, saltgurka, ketchup, senap, majonnäs, dressing, sallad och tomat. 

På några av snabbmatsrestaurangerna finns det en lucka som man kan beställa mat ifrån om man inte ska sitta på restaurangen och äta. Då kör man bara upp till luckan och får maten med sig direkt i bilen så man sen kan äta den i bilen eller hemma. En hamburgarerestaurang i Stockholm är Axels Grill som serverar den hyllade rätten. 

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil