Blommornas betydelse

02 januari 2020 william eriksson
Blommornas betydelse

Visste ni att blommor har ett eget språk som kallas för blomsterspråket? Vi är många som aktar oss för att ge bort tio röda rosor om mottagaren inte är ”den rätte”, men få vet nog att tio röda tulpaner betyder ”vill du gifta dig med mig”, och likaså gör tio nejlikor. Det är ofta antalet blommor som spelar roll. Tre blommor betyder ”får jag träffa dig igen” och nio blommor ”jag vill vara ensam med dig”, så det vill till att man räknar ordentligt när man ger bort en bukett.

 

Tio röda rosor till mamma

Även blommans färg har betydelse. Gul betyder till exempel ”du är solen i mitt liv” medan vita blommor bär på budskapet ”jag tror på din renhet och jungfrulighet”. Alla budskap är inte lika aktuella nu som förr, och kanske borde man likt vårt svenska språk också uppdatera blomsterspråket allt eftersom samhället förändras. En gång i tiden fyllde det en viktig funktion då unga par inte alltid fick umgås öppet. Istället kommunicerade man med blommor. Idag behövs inte detta på samma sätt och de flesta tycker nog att det viktigaste är en vacker bukett. Just rosor förknippas fortfarande med kärleksbudskap men man kan lika gärna ge dem till sin mamma som till sin käresta. 

 

 

Blommor som inredning

När vi ger bort blommor idag söker vi främst något estetiskt tilltalande – en vacker bukett. Tidigare ansåg många att vita liljor var begravningsblommor, men hur många inredningsmagasin har vi inte sett med vita liljor på soffbordet? Blommor har blivit en uppfriskande inredningsdetalj som får oss att må bättre. Att ge bort blommor till någon sprider också glädje. Har man ändå kört fast i blomsterspråket och är rädd för att välja fel så kan man vända sig till en blomsterhandel som exempelvis blommor i järfälla där man får hjälp av kunnig personal.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil

Ta hand om bilen

08 januari 2020

Ta hand om bilen

Tänk smått

08 januari 2020

Tänk smått