Att skjuta en älg är det nya surdegsbrödet

08 januari 2020 Lily Hansen
Att skjuta en älg är det nya surdegsbrödet

I Sverige är fiske väldigt populärt och det sägs att det finns två miljoner sportfiskare. Att fiska är den perfekta mixen av harmoni och spänning. Avslappning och action. Att vara i nuet. Fiske kan också vara vänskap, kokkaffe och historieberättande om den där arga gäddan som man till slut fick upp. Ett annat intresse som bara ökar och ökar i Sverige är jakt, speciellt bland folk boende i storstäder. Det är både män och kvinnor som skaffar sig jaktlicens idag och merparten av dem bor i Stockholm. 

 

Lägre köttkonsumtion ökar suget efter vilt

Medan de på landsbygden tar sin jaktlicens i 18-årsåldern är storstadsborna i medelåldern. 

Att nu storstadsborna själva också vill skjuta sin mat kan vara en utveckling av tidigare storstadsfenomen som det hembakade surdegsbrödet och den egenstoppade korven. Det är också en mycket större medvetenhet om mat idag och allt fler vill veta vad de äter. Många har också dragit ner på sin köttkonsumtion för både hälsan och klimatets skull och kanske också helt slutat äta producerat kött som exempelvis gris. De äter istället bara vilt om de ska äta kött. Man vill helt enkelt veta vad man sätter på matbordet. 

 

 

Så får man jägarlicens

Vill man själv jaga måste man först ta jägarlicens. Provet innefattar både teoretiska och praktiska delar. Men för att få inneha ett eget jaktvapen och ammunition måste man ha vapenlicens. Är man 18 år fyllda kan man ansöka om licens hos polisen. Allt fler kvinnor engagerar sig i jakt och tar licens vilket gjort att jakten har föryngrats de senaste åren och att det inte bara är den där klassiska äldre mannen som jagar. Jakt är precis som fiske en naturupplevelse och gemenskap med andra. Vissa kombinerar jakt med sitt hundintresse och det är inte ovanligt att det från början var hundens intresse för spårsökning i skogen som fick matte eller husse att ta jaktlicens.

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil