Att bevara ett ögonblick

02 januari 2020 Lily Hansen
Att bevara ett ögonblick

Fotografiets historia började redan på 1500-talet men det var inte förrän vid 1800-talets mitt som tekniken började likna den som finns idag, digitala foton undantaget. Att fotografera handlade om att dokumentera och bevara det man såg och att göra det på ett enklare sätt än teckning eller måleri. Precis som med konstverk så var fotografering länge till för de övre klasserna eller som konstverk. Man klädde upp sig i sina finaste kläder och tog med familjen för att ta det årliga fotot, för att hänga upp det i hemmet som en påminnelse om hur man såg ut vid det tillfället.

 

Fotostudios av idag

När man idag går till en fotograf i borås, eller på annan ort, så är det fortfarande ofta privatpersoner som vill ha ett fint foto av sin familj, sina barn eller husdjur. Trots att det idag finns digital teknik och stor tillgänglighet att ta egna foton, så är det stor skillnad mot att ta ett fotografi hos en professionell fotograf. Bakgrunden, ljuset, vinkeln och en mängd andra faktorer, gör att ett fotografi kan se väldigt olika ut beroende på kunskapen hos den som tagit fotografiet. Det är även vanligt att anlita en fotograf för foton till id-kort, visitkort eller andra tillfällen då kvaliteten på fotot är extra viktigt.  

 

Dokumentation

Ett besök hos en fotograf används också ibland i syftet att tydligt dokumentera något. Det kan vara ett hus inför en försäljning, ett ärr efter en olycka, en åverkan på ett hus eller bil efter ett inbrott eller något annat tillfälle då tydliga bilder är viktiga. Ett tillfälle då man vill ha dokumentation men av ett mer glädjande slag är vid bröllop och det är en nisch som många fotografer mer eller mindre kan livnära sig på, om de är duktiga inom området och tycker att det är ett roligt område att arbeta med.  

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil