Ät meningsfull mat

07 augusti 2019 william eriksson
Ät meningsfull mat

Mat är en grundsten i vår tillvaro och har därför beretts stor plats inom ritualer världen över. Vårt ätande blir ritualiserat, på samma sätt som sexualiteten skänks mening och struktur genom bröllopsriter, och döden genom begravningsriter. Ett exempel på rituellt ätande som är nära till hands för oss som lever i Svenska Kyrkans Sverige är förstås nattvarden. Uppfattningen om nattvardens funktion skiljer sig mellan de olika kristna trosinriktningarna, men poängen är ungefär att alla kristna genom nattvarden blir en del av Jesu kropp. Även i andra religioner, som till exempel hinduismen, är heliga måltider viktiga.

 

Middag med Gud

Hinduer utövar prasāda, alltså att offra mat till en gud i templet eller vid ett altare. Den välsignas sen och delas mellan tillbedjarna Anhängare av ISKCON, den rörelse som i folkmun kallas Hare Krishna, har som praxis att enbart äta prasāda – varje måltid tillägnas Krishna. Av detta följer att det är otillåtet att smaka av maten under tillagningen. Den första tuggan ska nämligen vara Krishnas. Tillbedjaren, tänker man sig, får äta resterna. Maten som prasāda består av är vegetarisk och allt som oftast undviks vissa ingredienser som lök och vitlök, som föreställs uppröra sinnet.  

 

 

Ät annorlunda

För oss som lever i det sekulära Sverige är det en annorlunda och kanske lockande syn på mat. I vår vardag dominerar mikromat, proteinshakes och takeaway – alla olika sätt för att effektivisera bort detta grundläggande behov. I jämförelse framstår den hinduiska rituella måltiden som ett eftertraktansvärt alternativ. Måltiden blir, i stället för något att stressa igenom för att kunna återvända till jobbet, en stund för meditation och gemenskap med Gud och dina medmänniskor.  Är det något du saknar i ditt liv? Om du inte kan komma till Indien, men vill uppleva något i samma stil, kan du exempelvis besöka Govindas, en vegetarisk restaurang i Stockholm med gudomlig atmosfär: https://govindas.gastrogate.com/

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil

Ta hand om bilen

08 januari 2020

Ta hand om bilen

Tänk smått

08 januari 2020

Tänk smått