Älskade böcker med nytt liv

08 januari 2020 jonas olsson
Älskade böcker med nytt liv

Den digitala eran är här och såklart påverkar det även hur man ser på böcker och konsumerar böcker. Visst blir e-böcker och talböcker allt populärare men den fysiska boken kommer alltid att ha ett speciellt värde. Den som gillar böcker vet att det inte riktigt går att jämföra e-böcker med hur det känns att sitta med en bok i handen. Böcker kan också ha ett värde som e-böcker inte kommer få. Fortfarande idag kan äldre böcker i mindre utgåvor vara värda stora summor. Såklart har det även med bokens skicka att göra, en välbevarad bok är mer värd än en sliten.

 

Bokbinderi en levande konst

Bokbinderi har varit en konst men är idag oftast automatiserat. Inbindningar är inte heller bara för böcker utan kan vara för andra dokument. Fast även om själva bokbinderiet blivit automatiserat och inte längre är den konst som det var på 1800-talet så finns det fortfarande bokbindare. Den som arbetar med bokbinderi av den klassiska och konstnärliga varianten utför alla moment själva. Det är inte bara att binda ihop utan en bokbindare gör även estetiska överväganden och skapar ett konstverk. Det är såklart inte de stora upplagorna som binds manuellt.

 

 

Andra typer av inbindningar

Inbindning sker inte bara av böcker utan det kan röra sig om helt andra produkter. Det finns även olika former av inbindningar. Det kan vara spiralbindning vilket kan vara allt från almanackor till skrivblock men även här böcker. Det kan också röra sig om bindning till broschyrhäftning och tejpbindning. När det kommer till böcker så kan det vara aktuellt med att binda om en äldre bok som är sliten. Precis som man renoverar en bil kan man lämna in en bok och få den renoverad. Det är framför allt äldre böcker som har ett värde som får denna behandling. Så bindning är lika aktuellt idag som tidigare. 

Fler nyheter

Underhåll din bil

08 januari 2020

Underhåll din bil

Ta hand om bilen

08 januari 2020

Ta hand om bilen